Varis öldürücü hastalıkların habercisi..'
Bilim insanları hemen hemen tüm toplumlarda yaygın görülen varisler üzerine çarpıcı bir araştırma yaptı. Çoğu insanda görülen ve zararsız kabul edilen varislerin kan pıhtılaşması gibi dolaşım problemleri ve C ve K vitamini eksikliğinden kaynaklanabiliyor
Varis hem estetik hem de bir sağlık sorunu olarak insanların karşısına çıkıyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre bazı varisler kan pıhtılaşmasına, C ve K vitamini eksikliğine işaret ediyor.
Bilim insanları hemen hemen tüm toplumlarda yaygın görülen varisler üzerine çarpıcı bir araştırma yaptı. Çoğu insanda görülen ve zararsız kabul edilen varislerin kan pıhtılaşması gibi dolaşım problemleri ve C ve K vitamini eksikliğinden kaynaklanabiliyor olabileceği ortaya koyuldu.
VARİSİN NEDENLERİ
Varis erkeklerin yaklaşık dörtte birinde, kadınları ise kadınların ise yarısında görülüyor. Yaşla beraber daha fazla artış gösteren varisler vitamin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. British Medical Journal, “K2 vitamini eksikliği kemikleri uzun ve ince yapar, bu nedenle nesiller boyunca boy uzamasının nedeni yetersiz beslenmedir. Düşük K2 vitamini seviyeleri, gıdı, tüylenme ve varislerin nedeni olan elastinin kireçlenmesine neden olur" ifadelerini kullandı. Lloyds Pharmacy, K vitamininin K1 ve K2 dahil olmak üzere temel bir mineral olduğunu söylüyor. K1 tipi yeşil yapraklı sebzelerde, tahıl tanelerinde ve bitkisel yağlarda bulunuyor.
Varise neden olan diğer sebep ise D vitamini eksikliği. Ven Clinics bunun sebebini şöyle açıklıyor: “D vitamini seviyeleri düşük olduğunda, damarlarınız işlerini doğru yapmak için mücadele edebiliyor ve damar sorunları ortaya çıkabiliyor. D vitamini, atardamarlarınızı ve kan damarlarınızı yeterince gevşek ve uygun kan akışını destekleyecek kadar rahat tutmaya yardımcı olur. Vücutta D vitamini azaldığında, kan damarlarının etkilenmesi muhtemeldir” dedi.
ÖLÜMCÜL OLABİLİR
D vitamini eksikliği ayrıca depresyon, kemiklerde ve eklemlerde ağrı ve kırıklara neden olabiliyor. NHS’ye göre kırmızı et, yağlı balık, yumurta sarısı, karaciğer ve bazı kahvaltılık gevrekler ve yağ sürülmüş gıdalar gibi güçlendirilmiş gıdalarda bulunuyor.
Pıhtı genellikle alt bacak, pelvis veya uyluktaki damarların derin kısımlarında görülüyor. Akciğerlere giderse ölümcül olabiliyor.